Szerelmesek hete a gyulai kiállítóhelyeken

VIRTUÁLIS

Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.
2021-02-08 07:00

Izgalmas és szórakoztató tartalmakat ígér három gyulai kiállítóhely közösségi média felületeire 2021. február 8-14. között, Valentin naphoz kapcsolódva.

 

Hagyomány a gyulai kiállítóhelyeken, hogy Valentin nap környékén Szerelmesek hete címmel rendeznek programsorozatot. Bár a gyulai vár, az Almásy-kastély és az Erkel emlékház nem fogadhat vendégeket, az idei, negyedik alkalommal meghirdetett programsorozatban közösségi média felületeiken egyedi gyártású tartalmakkal mesélnek a történelemből szerelmi történeteket, a párválasztással kapcsolatos érdekességeket – tájékoztatott Fekete-Dombi Ildikó, a kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

 


A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Facebook és Instagram oldalán a 19. századból idézi fel ismert szerelmespárok olyan kapcsolatait, amelyek a kortársakat megbotránkoztatták. Olyan történeteket elevenítenek fel, amelyek szereplői nem törődve környezetük és a széles közvélemény társadalmi elvárásaival, vállalták fel kedvesüket. A sztorikat animációs videók formájában tárják a nagyközönség elé, amelyekhez a Fortepan közösségi fotóarchívumban található képeket is használtak, de készül olyan rövidfilm is, amely a legyezőnyelv rejtelmeibe enged bepillantást.


gyulai várnál is a történetmesélés kapja a főszerepet. Olyan 16. és 17. századi szerelmi, illetve házassági eseteket dolgoztak fel, amelyek ma bulvárlapokban szerepelnének. Ennek megfelelően képzelték el, hogyan nézhetett volna ki egy bulvár újság akkoriban, s miként írhattak volna az egykor történtekről. A projekthez a kitalált újság oldalait készítették el.

 

Az Erkel Ferenc Emlékház a zenetörténetbe tekint vissza, s idézi fel ismert zeneszerzők szerelmi életét. A történetek mellett természetesen zenei tartalmú posztokkal is készülnek a kiállítóhely Facebook oldalán.


Fekete-Dombi Ildikó hozzátette, hogy a Szerelmesek hetére készített tartalmaik azt a szemléletet képviselik, amelyet a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont állandó és időszaki tárlatain, illetve a vár kiállításának tavalyi és az Erkel emlékház tárlatának év végére várható fejlesztése kapcsán tapasztalhatnak a látogatóik: az élményszerű, szórakoztató ismeretátadást. Megítélése szerint a február 8-14. között publikálásra kerülő anyagaik akár az oktatásban is jól használhatók.

gyűjtemény, kiállítás, látogató, programajánló
2021-02-04 07:00
emlékezet, kiállítás, látogató, történelem, építészet
2020-08-01 15:00