EN facebook

Sztorik habbal: a képzőművészet és a gasztronómia sokrétű összefonódásával zárul a Dreher Söripari Emléktár beszélgetéssorozata

MŰHELY

2022-08-25 21:00

A #mutimiteszel korában ma már természetes, hogy dokumentáljuk, mi kerül az asztalunkra, de abba már ritkán gondolunk bele, hogy ezzel részeivé válunk egy tágabb gazdasági-társadalmi tablónak, amely a jövő generációk számára hasznos tudást jelenthet napjainkról. A gasztronómia az egyik legizgalmasabb inspirációját jelenti a képzőművészetnek is, amely Az utolsó vacsorától kezdve a Gambrinus-festményen át Daniel Spoerri művészetéig a legkülönfélébb módon ad lenyomatot az egyes történelmi korok jellegzetességeiről.

 

Nagy Judit műsorvezető a Dreher Söripari Emléktár által indított beszélgetéssorozat, a Sztorik habbal negyedik, egyben záróadásában Fazekas Gyöngyi festő-restaurátort, Bérczi Linda kulturális menedzsert, az Együtt a Művészetért Egyesület elnökét és Dr. Bellák Gábor művészettörténészt, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusát kérdezi arról, hogy a képzőművészet hogyan jeleníti meg a társadalmi kihívásokat, hogyan őrzi meg a történelmi és kulturális jelenségeket, értékeket.


A sorozat a Dreher Sörgyárak YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán követhető.

 

 

A Söripari Emléktár Kőbányán, Budapest mértani közepén és a főváros egyetlen sörgyárában, a Dreher Sörgyárak Zrt. területén helyezkedik el.

 

Az országban és nemzetközi szinten is egyedülálló tárlat 1979 óta a gyár és a söripar történetének, eszközeinek állandó kiállítása. Az sörgyár 1979-ben, a fennállásának 125. évfordulóján nyitotta meg a Söripari Emléktárat, amely megnyitásának 40 éves jubileuma alkalmából került felújításra. A 2019-ben kezdődött munkálatok eredményeképpen a sörgyár az immár Dreher Antalról elnevezett út elején egy modern és interaktív sörtörténeti állandó kiállítással, két Kolodko-szoborral és időszaki kiállításokkal várja a látogatókat. Az intézmény 2021 óta részt vesz a Múzeumok Éjszakája programsorozatban is, ahol a www.muzej.hu oldalán már az első évben a 10 legkeresettebb helyszín egyike volt. 2022-ben a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület szakmai zsűrije az Év Múzeuma díjra jelöltek közé válogatta a Dreher Söripari Emléktárat.

 

 

emlékezet, film, magazin, #muzeumozzaszobadbol, téma, virtuális
2022-07-13 10:00
Az év múzeuma, emlékezet, helytörténet, ipari örökség, Pulszky Társaság, technika, téma
2022-05-16 19:00