EN facebook

Technikai újításokkal teli katalógust adott ki az új Munkácsy-tárlathoz a Munkácsy Mihály Múzeum

KIADVÁNY

2020-10-24 17:00

Számos technikai újítást tartalmazó, a tárlat festményei mellett a magyar- és a világtörténelem eseményeit, visszaemlékezéseket, anekdotákat is bemutató katalógust készített a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum a 2020. szeptember 29-én nyílt új állandó Munkácsy-kiállításához.

 

Andó György múzeumigazgató elmondta, a 43 oldalas kézirat 65 illusztrációt, a 19 tárlaton bemutatott festmény mellett 7 grafikát, 11 korabeli fotográfiát és 3 térképet is tartalmaz, kiadását a kulturális államtitkárság Kubinyi Ágoston Programja segítségével finanszírozták. Tartozik hozzá egy négyoldalas szórólap is, amely sűrítve mutatja be azokat az információkat, amelyeket a katalógus kifejt.


Gyarmati Gabriella, az új kiállítás kurátora, a kiadvány egyik szerkesztője elmondta, mivel a tárlaton is 21. századi eszközökkel mutatják be a 19. századi festőgéniusz életét és munkásságát, a technikai innovációt a katalógusban is szerették volna alkalmazni.


Mivel a kiállításon fekete háttérben mutatják be a tíz saját, hat tartósan kölcsönzött és három letétbe kapott festményt, a katalógusban is ezt a mintát követve, fekete paszpartu ablakokban jelennek meg a fotók a művekről.


Valamennyi festményt kronologikus sorrendben az ahhoz kapcsolódó életrajzi elem vezeti be, de bemutatják, hogy az adott évben milyen fontosabb események zajlottak a világban, Magyarországon és Békéscsabán. Ez az idővonal-technika a múzeum jelenleg készülő új állandó kiállításának is a vezérmotívuma lesz - hangsúlyozta.


Szántó Zsolt marketing közgazdász, polgármesteri kabinetvezető, a kiadvány másik szerkesztője elmondta, valamennyi festmény mellett megjelenik egy QR-kód, amelyre okostelefonnal vagy tablettel kattintva összesen 20, egyenként néhány perces videó tekinthető meg, amelyek a festő saját visszaemlékezéseit vagy Békéscsabához kapcsolódó anekdotákat mutatnak be. Ezeket a Békéscsabai Jókai Színház két színművésze, Csonka Dóra és Nagy Róbert segítségével vették fel.

 

A katalógus címlapján is van egy kód, amelyre rákattintva egy háromdimenziós videó indul el, amelyben mintha maga Munkácsy invitálná be a kiállításra az érdeklődőket - tette hozzá.


Szarvas Péter polgármester a katalógus sajtóbemutatóján elmondta, a kiadvány világszínvonalon juttatja közelebb a festőgéniuszt az érdeklődőknek.

emlékezet, kiállítás, látogató, programajánló, történelem
2020-06-02 07:00
beruházás, látogató
2020-08-31 16:00
interjú, képzőművészet, kiállítás
2020-03-09 18:00