EN facebook

Történelmi pillanat: Laurence des Cars a Louvre új igazgatója

MEGÚJULÁS

2021-07-18 18:00

Egy múzeum életpályájában fontos lenyomatot hagynak az intézmény élére kinevezett vezetők. Egy kicsit mindig formálódik az aktuális trendekhez és a kinevezett személy vízióihoz. Laurence des Cars-t Emmanuel Macron, Franciaország elnöke kérte fel, hogy legyen a Louvre igazgatója. Jean-Luc Martinezt váltja a székben, aki 2013 óta látta el ezt a feladatot.

 

Martinez helyét az intézmény élén még néhány hónappal ezelőtt is megingathatatlannak gondolták. Hivatali ideje alatt éves szinten rekord számú látogatót sikerült a Louvre-ba csábítani. Ugyanakkor számos, éles kritikát fogalmaztak meg a vezetői stílusára és az intézményen belüli korábbi tevékenysége miatt is többen érezték úgy, hogy a régészeti szemlélet nem fér össze azzal, hogy egy művészeti múzeumot vezessen, hiszen Jean-Luc Martinez korábban a Louvre ókori művészeti részleg vezető kurátora volt.

 

Ma már elengedhetetlen az is, hogy a múzeum mint brand értékálló maradjon a „piacon”, így nem meglepő, hogy szinte vérre menő viták lehetnek arról, hogy egy-egy múzeum meddig mehet el, hogy értékesítse önmagát. Vád érte tehát Martinezt, hogy lealacsonyította a múzeum értékét azzal, hogy partnerséget kötött divatmárkákkal, helyszínként szolgált Beyoncé és Jay-Z egyik legújabb videóklipjéhez és megpróbálta előnyére fordítani azt is, hogy influencerekkel is szerződött. Martinez 2021. augusztus 31-ig lesz a hivatalában, ezt követően kulturális örökségi nagykövet lesz.

 

Franciaország nemzetközi projektekben való részvételének koordinálását végzi majd.

 

fotó: facebook.com

 

Laurence de Cars múzeumi kurátor, művészettörténész. Tanulmányait a Sorbonne Egyetemen és az École du Louvre-ban végezte, majd csatlakozott a Francia Nemzeti Kulturális Örökség Intézetéhez (Institut national du patrimoine) amely a francia Kulturális Minisztériumhoz tartozik. 1994-ben lett a Musée d'Orsay kurátora. A 19. és a korai 20. századi művészet a szakterülete, számos nagyszabású tárlat fűződik a nevéhez. 2014-ben kérték fel, hogy legyen a vezetője a Musée de l'Orangerie-nek, majd 2017 óta a Musée d'Orsay-t is irányította.


Laurence des Cars korábban az Agence France Muséums tudományos igazgatójaként 2007-2014 között segítette, hogy 2017-ben megnyílhasson az Egyesült Arab Emirátusok legújabb múzeuma Abu Dhabi-ban, amely szintén a Louvre nevet viseli. Az épületet Jean Nouvel Pritzker-díjas építész tervezte. Érdemes egy rövid videó erejéig megtekinteni a megközelítőleg 24 000 négyzetméteres és 35 000 darabos gyűjteménnyel rendelkező múzeumépületet és annak építési fázisait:

 

 

Általános tény, hogy a múzeumi szektorban is kevés vezető szerep jut a nőknek. Des Cars egy korábbi, 2018-as interjújában is felhívta az intézmények figyelmét arra, hogy kínáljanak több vezetői szerepet a nőknek, hiszen magabiztosak, felkészültek és képesek arra, hogy nagy múltú intézményeket vezessenek. Laurence des Cars nagy tervekkel készül az elkövetkezendő évekre. Szeretné megreformálni a Louvre nyitva tartási idejét, bővíteni kívánja a kortárs művészekkel folytatott kulturális együttműködéseket valamint a nemzetközi partnerségeket. Általános látogatói felmérések szerint az újranyitást követően a Louvre „szupersztárjára” azaz Mona Lisára lesznek a legtöbben kíváncsiak, azonban vitathatatlan tény, hogy a Louvre nem csak néhány „sztár” műalkotásról szól.


Louvre 228 éves történetében egy új fejezet kezdődik, nem csak amiatt, hogy új igazgatót választottak az intézmény élére. Az elmúlt év is megmutatta, hogy a múzeum, mint kulturális hely, csak akkor tudja megtartani vezető pozícióját, ha képes a megújulásra. Újradefiniálni, folytonosan alkalmazkodni a látogatók változó igényeihez.

 

 

Források:

 

https://www.louvre.fr/en/


https://www.nytimes.com/2021/05/26/arts/design/louvre-laurence-des-cars.html


https://www.artnews.com/art-news/news/laurence-des-cars-louvre-director-1234594069/

 

 

Borítókép forrása: lefigaro.fr

digitalizáció, gyűjtemény, képzőművészet, külföld, #muzeumozzaszobadbol, örökségvédelem, történelem, virtuális
2021-04-05 18:00
bezárás, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, művészettörténet
2020-11-29 16:00
gyűjtemény, múzeum, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2020-03-21 17:00