EN facebook

Új online tartalmak a Virtuális Vajdahunyadvárban

VIRTUÁLIS

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum zárva tartása idején is folyamatosan születtek új tartalmak, melyek betekintést engednek a kiállításokba és a digitális technikai eszközeit felhasználva, rendhagyó módon mutatják be gyűjteményi tárgyakat.

 

 

Oroszlánvadászat a Vajdahunyadvárban

 


Kicsi Dió egy különleges és játékos oroszlánvadásztra hívja a legkisebbeket és családjukat. A játékba bekapcsolódók a Vajdahunyadvárban lakó oroszlánok (szobrok, címerekben rejtőzködő állatok) után kutatva fedezhetik fel Budapest egyedülálló épületét.

 

Kalendárium

 

Virtuális kalendárium címmel egy éve elindítottunk egy sorozatot a múzeum Facebook oldalán. A néphagyományokhoz és a mezőgazdasági munkákhoz köthető jeles napokat, időszakokat, ünnepeket vettük sorra. Megfűszereztük érdekes képekkel, versekkel, idézetekkel és önálló arculatot is kapott.

 

Most bezárult az évkör, ezért egy lapozható online kiadvány formájában gyűjtöttük össze bejegyzéseinket, mely a képre kattintva elérhető.


Időutazó tárgyak – Múzeumozzon otthonról!

 


Otthonában körbe nézve talán nem is sejti, mennyi olyan tárgy veszi körül, aminek köze van a mezőgazdasághoz. Egy régen készült, múzeumban őrzött eszköz és annak ma használt példányai szorosan kapcsolódnak egymáshoz, és a köztük felfedezhető különbségek megmutatják, hogy az adott eszköz hogyan változott az idők folyamán.

 

Tárgypárjainkat a fenntarthatóság jegyében válogattuk. Honlapunkról letölthető és kis ismertetőfüzetté alakítható feladatlapjaink segítenek a felfedezésben.

 

Virtuális séta Erdészet című kiállításunkban


Az erdőről valószínűleg először egy jó kirándulás jut eszébe. Az erdők mérsékelik a klímaváltozás hatásait, csökkentik a talaj pusztulását, lemosódását egy adott területről, élőhelyet biztosítanak a szárazföldi állat- és növényfajok több, mint 80%-ának. Az embernek munkát, élelmet, menedéket, kikapcsolódási, pihenési lehetőséget, lelki megnyugvást és feltöltődést adnak. Erdészet című állandó kiállításunkban interaktív képek segítségével bemutatjuk az erdőfelújítás lépéseit és az erdő egyik mellékhasználati ágát, a szénégetést.

 

Barangolás a Halászat története Magyarországon című állandó kiállításban

 

 

A folyók és a vizes élőhelyek mindig is fontosak voltak az ember életében. Mezőgazdasági szempontból hatalmas szerepe volt a halászatnak, hiszen a halászok évszázadokon át biztosítottak élemet a lakosság számára. „A halászat története Magyarországon” című állandó kiállításunkban barangolva mutatjuk be a vizes élőhelyekhez kapcsolódó tárgyi és kulturális értékeket. Az interaktív bemutatóban a múzeum Eredeti Fényképek Gyűjteményében őrzött felvételek láthatók.

 

 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Könyvtárának online előadásai YouTube csatornánkon:


Volt egyszer egy kiállítás - 125 éve nyílt meg a Millenniumi Kiállítás Vízépítészeti Pavilonja



Fejér László, a Magyar Hidrológiai Társaság Történeti Bizottságának elnöke az 1896. évi ezredéves országos kiállítás Vízépítészet pavilonját mutatja be.

 

Az előadásban bemutatott kiadvány, Kovács S Aladár - Bogdánfy Ödön: Vízépítészet az 1896. évi ezredéves országos kiállításon. Bp., 1896. teljes terjedelemben elérhető a könyvtár honlapján.

 

Mindennapi vizünk - Engloner Attila, a Duna-kutató Intézet tudományos főmunkatársa előadása

 


A Duna több millió ember számára biztosít ivóvizet nap mint nap. Ennek a vízkincsnek a védelme kiemelten fontos nemzetstratégiai érdek, amely különböző szakterületek összefogását igényli. Az MTA Nemzeti Víztudományi Kutatási Programjához illeszkedően, az NKFIH Nemzeti Kiválóság Programjának támogatásával egy többéves projekt indult, amely a vízbázist és az ivóvízbiztonságot veszélyeztető hatásokat tárja fel a vízkivételtől a fogyasztóig, vagyis a dunai vízbázistól egészen a csapig. Az előadás e nagyszabású multidiszciplináris kutatás részleteibe ad bepillantást.

arculat, látogató, műhely, téma, természet, virtuális
2021-01-23 07:00
fénykép, gyűjtemény, #muzeumozzaszobadbol, tanulás, természet, virtuális
2020-04-18 15:00
fénykép, kiállítás, látogató, programajánló, természet
2020-06-24 07:00