EN facebook

Új tárgy a Nemzeti Múzeumban: az 56-os szabadságharcos lovagrend lovagi öltözete

GYARAPODÁS

2020-10-23 07:00

 A Magyar Nemzeti Múzeum 2020-ban egy új műtárgyegyüttest bemutató tárgybemutatóval és komolyzenei minikoncertekkel várja a látogatókat. A Díszlépcsőházban 14 órától és 15 órától kezdődnek Dolfin Benjámin és Szalai Lotti nevével fémjelzett fagott-gitár duó előadásai. Mint minden évben idén október 23-án a Nemzeti Ünnep alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai ingyenesen látogathatók. Ez alól kivétel a külső, befogadott, október 25-én záruló World Press Photo kiállítás, amely jegyárairól a múzeumhonlapján tájékozódhat.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum 2020 októberében, néhány nappal az október 23-i megemlékezések előtt, ajándékozás útján jutott hozzá néhai Maár László, Corvin közi szabadságharcos lovagi öltözékéhez, és a hozzá kapcsolódó kitüntetésekhez, oklevelekhez és fényképekhez.

Az intézmény kiemelten fontosnak tartja, hogy az 1956-os forradalom- és szabadságharc rendszerváltoztatást követő emlékezetéhez kapcsolódó események, szervezetek, személyek tárgyi emlékeit felkutassa, megőrizze és bemutassa. Ennek a szellemében tárja a látogatók elé a Maár Mátyás és családja által adományozott tárgyakat a forradalom kitörésének 64. évfordulója tiszteletére.

A család által a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozott tárgyegyüttes értékét növeli, hogy a teljes lovagi öltözéket tartalmazza kiegészítőkkel együtt, illetve az adomány részeként több olyan lengyel kitüntetés is a birtokába került, amelyekkel a gyűjteményünk ezidáig nem rendelkezett.

 

 

56-OS SZABADSÁGHARCOS LOVAGREND

Az 56-os Szabadságharcos Lovagrendet ’56-os forradalmárok alapították, közöttük több életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt szabadságharcos is található. A Lovagrend lengyel priorátusa Poznańban tevékenykedik.

A Lovagrend közhasznú egyesületként alakult meg 2004-ben. Alapszabályában a következő célokat és feladatokat fogalmazta meg a tagság:

Az 1945-1956 közötti politikai üldözöttek és az 1956-os forradalom -és szabadságharcban részt vevők és sérelmet szenvedettek támogatása szociális ellátásának javítása céljából, továbbá a forradalom -és szabadságharc tárgyi emlékeinek felkutatása, összegyűjtése és bemutatása érdekében vállalt tevékenység.

A forradalom- és szabadságharc szellemi és erkölcsi örökségének ébrentartása, ápolása, célkitűzéseinek megvalósítása. Kiemelt figyelmet fordít az 1945-1956 közötti ellenállásra. A diktatúrák ellen harcolók szellemiségének megismertetése a fiatalokkal. Az elnyomást szenvedett bajtársak és családtagjaiknak segítségnyújtás. Az ifjúság erkölcsös életre való felkészítésében való segítés.

 

 

MAÁR LÁSZLÓ (1939-2011)

Maár László Csepelen született, apja korai halála után édesanyja nagy nehézségek közepette nevelte fel hat testvérével együtt. A család szerencséjére a mama a Weiss Manfréd Művek konyháján dolgozott, és a háború alatt a konyháról hazakerült ételnek köszönhették, hogy átvészelték a háborús időket.

László 1956-ban, 17 évesen a család tudta nélkül ment be a belvárosba, és állt be a Corvin közben harcolók közé. A forradalom alatt egyszer ment haza pár órára. Az emlékek szerint egy kék színű autóval ment haza, a sofőrt kérte meg, hogy had adjon életjelet magáról a családnak, hiszen napokig nem tudták, hol lehet. Ezt az autót használták a Corvin-közi felkelők. Elmesélte, hogy egyszer fegyvereket vittek ezzel az autóval Győrbe, és közben nagyon izgult, hogy el ne kapják őket. A harcok végeztével Nyugatra akart szökni, de az osztrák határ közelében elfogták, és bevitték Győrbe. Ott megfenyegették a társával együtt, hogy még egyszer ne próbálkozzon, de elengedték őket. Otthon bujkált, a családi emlékezet szerint az utcabizalmi házaspár; László édesanyjára való tekintettel (aki a háború alatt segítette őket), nem jelentette fel a fiút, aki azonban továbbra is rettegett a retorzióktól, és nem adta fel a külföldre szökés tervét. Erre csak az 1975-ben került sor, amikor sikerült Svédországba disszidálnia. Külföldi emigrációja során kapcsolatot tartott az 1956-os szervezetekkel, Corvin közi tevékenységét Pongrácz Gergely 1985-ben egy dedikáció formájában igazolta. Az 1990-es években tért vissza először Magyarországra, és az ezredfordulót követően egyre többet tartózkodott idehaza.

A Lovagrend 2006-ban, poznańi ülésén fogadta tagjai sorába.

kiállítás, látogató, történelem
2018-10-22 12:00
1956, kiállítás, történelem
2017-10-18 13:00