EN facebook

Újabb londoni gyűjteményi- és kutatóközpont tervei készülnek

2018-02-22 08:30

Miután 2017 nyarán új részekkel gyarapodott a Victoria & Albert Museum régi műemlék épülete, az év végén új gyűjteményi- és kutatóközpont létrehozásáról döntött az intézmény vezetése, amelynek helyszíne a kelet-londoni Olympic Park közelében lenne, a múzeum új telephelyének szomszédságában.  A helyszín a korábbi Olimpiai Műsorszolgáltató Központ (Olympic Broadcasting Centre) lenne, ami jelenleg Here East néven a digitális és kreatív ipar centruma. Az épület tízpercnyi sétára található a V&A tervezett új tagintézményétől a Stratford Waterfront kulturális negyedben. A két új létesítmény közös neve V&A East.

A V&A közleménye szerint ez egy példátlan alkalom a múzeumi gyűjtemények teljesebb elérhetőségének biztosítására, jelenleg éppen a miniszteri jóváhagyást várják. Az új központ mind a múzeumi szakemberek, mind pedig a látogató számára új lehetőségeket biztosít, valamint a közelben élő és dolgozó közösség, a diákok, kutatók és egyéb szakemberek számára múzeumi szakmai centrumként szolgál.  

 

Tim Reeve, a V&A főigazgató-helyettese szerint a megegyezés már megtörtént a helyszín vonatkozásában, jelenleg éppen építészt keresnek, aki a világhírű gyűjtemény és a kutatóközpont számára méltó épületet tervezne. Amint a miniszteri beleegyezés megtörténik, szeretnék elkezdeni a munkálatokat, addig viszont meg kell találni a megfelelő tervezőt.

 

A Stratford Waterfront kulturális negyed, amelyet sokan Olympicopolis-ként emlegetnek a V&A Gyűjteményi- és Kutatóközponton kívül a Sadler’s Wells Színház,  a University College of London, és a London College of Fashion új létesítményeit is magába foglalja. A terveket azonban jelentős mértékben meg kell változtatni a várható városképi jogszabályi változások miatt, amelyek a St Paul’s katedrális megfelelő látványának biztosítására vonatkoznak.  Ennek megfelelően az épületmagasságot csökkenteni kell, ami a teljes építészeti tervre hatással lesz.

 

A módosított tervek nyilvános közösségi vitája jelenleg zajlik. A Museums Journal szerint a V&A új épülete állandó kiállítási tereket is tartalmaz, amelyekben az amerikai Smithsonian Institution szakembereivel közösen készítik elő az új kiállításokat, egy újfajta internacionális szakmai munka formájában.

A gyűjteményi központ lényegében válasz arra a kormányzati szándékra, amelynek megfelelően eladják Blythe House-t, amely nemcsak a V&A egyes gyűjteményeinek raktárbázisa, hanem a Science Museum és a British Museum bizonyos kollekcióit is itt tárolják. A V&A Blythe House-beli anyagának legnagyobb része az új gyűjteményi központba kerülne, jóllehet erre nézvést még nincsenek jóváhagyott végleges tervek.  

 

 

Blythe House - Encounters in the Archive from Victoria and Albert Museum on Vimeo.

 

Egyelőre nem ismert az új gyűjteményi- és kutatóközpont befejezésének dátuma, annyit tudunk csak, hogy a kormány a Blythe House kiürítését 2023-ra tervezi.

 

A The Architects’ Journal január 23-án tette közzé írását arról, hogy a V&A építészt keres új gyűjteményi- és kutatóközpontjának megtervezésére. A Queen Elizabeth Olympic Park-ban tehát a V&A két új intézménye is helyet kapna, az új múzeumépület, valamint a Gyűjteményi- és Kutatóközpont, ez utóbbihoz keresik a tervezőt. Az előbbihez három éve az Allies and Morrison, O’Donnell + Tuomey and Arquitecturia nyerte el a megbízást nemzetközi pályázat keretében. Ezt az 1,3 milliárd fontos fejlesztést kellett újratervezni a városképi előírások szigorítása miatt. A Gyűjteményi- és Kutatóközpont tervek benyújtásának határideje tegnap volt, 2018. február 21én. Várjuk az eredményeket! 

 

beruházás, bővítés, képzőművészet, téma
2018-01-04 18:00
beruházás, bővítés
2017-06-30 18:00
iparművészet, magazin
2017-12-19 07:31