EN facebook

Újranyitották az ajkai Kristály Múzeumot

MEGÚJULÁS

2023-10-15 07:00

Évtizedes álma vált valóra az ajkai városvezetésnek a 2019-ben bezárt Kristály Múzeum megvásárlásával és újranyitásával - adta hírül a turizmus.comAjka megmutatta, hogy a magas szintű ipari termelés és a magas színvonalú kreatív ipari termékek nem állnak ellentétben egymással, sőt egymásra épülnek - fogalmazott a területfejlesztési miniszter múzeumának újranyitása alkalmából.

 

Az ajkai üveggyártás azért tudott nagy és erős lenni, mert volt mögötte egy ipari és egy kézműves bázis is, ezek együtt tették lehetővé, hogy Európa egyik prémium kategóriás termékskálája szülessen meg a városban. A Herendi Porcelánmanufaktúra, a Városlődi Majolika, az Ajka Kristály, mind a térség jól csengő márkanevei - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

 

A Kristály Múzeum újranyitása, de az egykori kriptongyár épületének megkezdődött felújítása is azt bizonyítja, hogy Ajka elkötelezett a város hagyományainak felfedezésében és abban, hogy a jövőt ezekre a tradíciókra alapozza. Egy múzeum a múlt tárgyait tartalmazza, de arra való, hogy a látogatók erőt és energiát merítsenek belőle a jövőre - tette hozzá.

 


Schwartz Béla, a város polgármestere emlékeztetett, hogy az ajkai üveggyár elődjében 1878-ban kezdődött meg a gyártás, és a termelést 2019-ben fejezték be. Ekkor az 1984-ben Egervári László vezetésével nyílt múzeumot is bezárták.

 

A múzeum újranyitása úgy valósulhatott meg, hogy az épületet, benne a múzeum teljes kiállítási anyagával az önkormányzat 300 millió forintért megvásárolta. A vételárat több év alatt, részletekben fizetik meg a korábbi tulajdonosnak.

 

 

Borítókép forrása: MTI/Bodnár Boglárka

beruházás, gyűjtemény, ipari örökség, kiállítás, látogató, múzeumandragógia, téma
2022-09-04 20:00
design, gyűjtemény, iparművészet, kiállítás, kortárs, látogató, #muzeumokajovoert, természet
2023-10-05 07:00
gyarapodás, gyűjtemény, iparművészet, kiállítás, látogató, tárgy
2023-08-28 07:00