EN facebook

Ülő démon

HOPP 100

2019-11-25 07:00

 Kínában, Anyang közelében a Qingliang-hegyen épült fel eredetileg az a chan buddhista szen­télyegyüttes (Xiudingsi), amelynek négyzet alaprajzú Vörös Pagodáját 3775 darab, formával mintázott csempelap díszítette. A pagodaépület oldalfalait, a lábazattól a tetőzetig, mintás csempelapok borítják. A déli oldalán egyetlen bejárat töri meg a homlokzat hullámzását. A pagoda egy belső-ázsiai sátor formáját idézi, hiszen az első nagy buddhista üldözés (576) után a belső-ázsiai határon elesett katonák szellemeinek kiengesztelésére építették fel. Ezzel magyarázható díszítésének iszlám kapcsolódása is.

 

A felső sorokban négyzet és téglalap alakú lapok, míg alattuk rombusz forma csempék sorakoznak, összesen hetvenkét különböző mintával. A legfelső sor négyzet alakú csempéin három minta váltakozik: egy szörnymaszkot mutató, egy térdeplő démonnal díszített és egy ülő démont ábrázoló. Ez utóbbi típusba tartozik gyűjteményünk darabja. Az épület alsóbb, rombusz alakú csempéin táncoló apszaraszok, harcosok, oroszlánok, lovak, elefántok, lótuszok, gyöngyök stb. alkotják a jellegzetes, hálós díszítésrendet.

 

 

A keresztbe fogott lábakkal, ülve ábrázolt démonalak erőtől duzzad, izmai plasztikusan hullámzanak. Haja csigákban gördül vállára. Hatalmas, kidülledő szemmel, óriási orrlyukakkal és széles vigyorgó szájjal tekint alá a szemlélőre. Lábán térdig érő bőrpáncél csizmát visel. Megformálása már a Tang-kor plasztikáinak mozgalmasságát, erőt, életteliséget megjelenítő stílusát idézi.

 

A relief igen finom szemcséjű, vegyes összetételű zúzalékból készült formába öntéssel. Homokból és kaolinból álló anyagát rizsnyákkal kötötték meg. Az öntés során a formába először egy fehér alapozóréteg került, majd a szürke színű massza, amit a kiöntés után napon szárítottak. Erre került rá hideg festéssel a vörös, sárga, kék szín.

 

Felvinczi Takács Zoltán (1880-1964), a Hopp Múzeum első igazgatója vásárolta Herbert Müller műkereskedőtől Kínában.

 

 

Ülő démon

Kína, Sui-dinasztia (581–618)

Napon szárított cserép, nyomott reliefdíszítéssel, hideg festés nyomaival

Magasság: 42 cm

Szélesség: 35,3 cm

iparművészet, képzőművészet, tárgy
2019-10-06 18:00