EN facebook

Zsidó temető, evangélikus templom, törökkori vár - Kulturális Örökség Napjai Gyulán

PROGRAMAJÁNLÓ

2020. szeptember 19-20-án rendezik idén a Kulturális Örökség Napjai (KÖN) elnevezésű eseményt, amelyhez több gyulai helyszínnel és a helyi történelmi emlékezet több elemével csatlakozott a város kiállítóhelyeit működtető nonprofit kft. Különleges alkalom ez, amikor olyan eseményeken lehet térítésmentesen részt venni, amelyek kevéssé ismert helyszíneket mutatnak be, történeteket elevenítenek fel.


A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok magyarországi eseménysorozata, amelyet már ötven országban rendeznek meg évről évre. Magyarországon is több száz érdekes műemléket tekinthetnek meg az érdeklődők, akik egy-egy izgalmas programon vagy tematikus sétán is részt vehetnek. A Kulturális Örökség Napjai több mint 30 éve mind a vendéglátók, mind pedig a látogatók számára az épített örökség, a régészeti és természeti kincsek ünnepe.


Gyulán a kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. szervezésében négy helyszínnel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.


Szeptember 19-20-án, azaz szombaton és vasárnap is 10-14 óra között a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Török tornyában a Gyula törökkori emlékei című kamarakiállítás lesz megtekinthető. A tárlat a mai Magyarország egyetlen ma is álló, nem vallási célokat szolgáló török kori épülete, az úgynevezett Török torony történetéről, történeti ábrázolásairól, a hódoltság korának gyulai építészeti emlékeiről szól, a gyulai vár feltárásakor előkerült török kori használati tárgyak bemutatásával.

 

Ezt a kiállítást egészíti ki, s hozza még közelebb a 16-17. századi vár felépítését, mindennapjait az a szombat esti filmvetítés, amely a 2016-os, a vár körül zajlott régészeti feltárásokról készült. A várfalra vetített film megtekintését követően a jelen lévők Liska Andrástól, az ásatásokat vezető régésztől további érdekességeket is megtudhatnak nemcsak a régészi munkáról, de arról is, hogyan is nézett ki a mai kastély és a téglavár közötti terület az oszmán hódoltság korában.

 

Ahogyan a többi, jelenleg is működő gyulai temetőbe, az izraelita sírkertbe is 1857 óta helyezik végső nyugalomra a hitközség tagjait; azóta, hogy a gyulai egyházak a helyi földbirtokos Wenckheim családtól különböző nagyságú földterületet kaptak temetőkertek céljára. A 20. század borzalmait jól példázza, hogy a több mint egy katasztrális holdat kitevő terület csupán felében találni sírköveket, a temető másik fele a holokauszt miatt üresen maradt, s 1945 után is csupán néhány sírral bővült. A szeptember 20-i, Kőre kő elnevezésű program 10-16 óra között várja azokat, akik agyulai zsidó temető ravatalozójának megtekintése után vezetett temetői sétán vennének részt. Utóbbin kiderül, Gyula milyen sok sikeres polgára nyugszik a Csíkoséri sori sírkertben.

 

 

A gyulai evangélikusságról és a Béke sugárúton álló templomukról juthatnak új információkhoz azok, akik az eklektikus stílusban, 1927-1938-ig, Gerlóczi Gedeon tervei alapján épült evangélikus templomba tesznek látogatást szeptember 19-20-án (tehát mindkét hétvégi napon) 10-16 óra között. A gyülekezet vezetői és lelkésze idén is örömmel vállalták, hogy – az elmúlt évekhez hasonlóan – templomuk idén is helyszíne legyen a kezdeményezésnek.

 

 

A Kulturális Örökség Napjai programjain a részvétel minden esetben díjtalan.


A részletes program:

 

Szeptember 19-20.(szombat-vasárnap) 10.00-14.00
Gyula törökkori emlékei
Időszaki kamarakiállítás a Török toronyban
Helyszín: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont (Kossuth u. 15.)

 

Szeptember 19-20.(szombat-vasárnap) 10.00-16.00
Erős vár a mi Istenünk
Történetek és tudnivalók a templomról és a gyulai evangélikusságról
Helyszín: evangélikus templom (Béke sgt. 29.)

 

Szeptember 19. (szombat) 19.00
A Szigeterőd alapjai

A 2016-os, vár körüli ásatásról készült film vetítése a várfalra, majd beszélgetés a feltárást vezető Liska András régésszel 

Helyszín: vár melletti terület

 

Szeptember 20. (vasárnap) 10.00-16.00
Kőre kő
A gyulai zsidó temető ravatalozójának megtekintése, majd vezetett temetői séta óránként
Helyszín: izraelita temető (Csíkoséri sor)

 

emlékezet, építészet, kiállítás, látogató, történelem
2020-08-01 15:00
beruházás, bővítés, látogató, történelem
2020-02-20 07:00