EN facebook

"A kultúrának védettnek kell lennie a háborútól" - Olaszország visszaadja az orosz múzeumoknak a kiállításokra kölcsönkapott festményeket

TÉMA

2022-03-12 16:00

Egy kiállításra kölcsönadott Tiziano- és egy Picasso-festményt is visszaszállítanak Oroszországba, miután a római kulturális tárca felfüggesztette a kétoldalú kulturális kapcsolatokat az ukrajnai háború miatt - közölték az érintett múzeumok.

 

A milánói Palazzo Reale királyi palotában látható Tiziano-kiállítás egyik leghíresebb darabja, a Fiatal nő tollas kalappal című festmény (ld. a borítóképen) visszakerül Szentpétervárra, miután a tulajdonos Ermitázs-képtár visszakérte.


Domenico Piraina, a királyi palota igazgatója hangoztatta, hogy a festmény visszaküldése ellenére a június 5-ig nyitva tartó kiállítás nem szakad meg.
"A kultúrának védettnek kell lennie a háborútól, de nehéz időket élünk" - jelentette ki.

 

A szintén milánói Gallerie d'Italia-nak 23 alkotást kell visszaszolgáltatnia több orosz múzeumnak, ahonnan a festményeket kölcsönkapták a Nagy utazás - Az olasz álom Velencétől Pompejig című kiállításra.


Ugyanígy visszatér Oroszországba a római Fendi-alapítványnál jelenleg kiállított Pablo Picasso-alkotás, a Fiatal nő is, amely első alkalommal volt látható Olaszországban.

 


Több festmény hagyja el Rovigo városát is, ahol a Roverella-palotában éppen Kandinszkij-kiállítás zajlik.


Az olasz sajtó új kulturális hidegháborúról írt, miután a kulturális tárcát vezető Dario Franceschini megerősítette a két ország közötti intézményes kulturális kapcsolatok felfüggesztését. Franceschini bejelentését követte az orosz múzeumok lépése, a kölcsönzött alkotások visszakérése.

muzeológia, műhely, örökségvédelem, szervezet, téma
2022-03-05 11:00
kiállítás, külföld, múzeum, múzeumtörténet
2022-02-26 17:00