EN facebook

A formák és színek meséi – The shape of light kiállítás a kalocsai Nicolas Schöffer Gyűjteményben

KIÁLLÍTÁS

2022-06-07 20:00

A festőnő eldobta ecseteit és festékeit, hátrahagyta a vásznát. Ollót és textíliát ragadott és újraszínezte a festészetét. Bóbics Diána, The shape of light című kiállítása a kalocsai Nicolas Schöffer Gyűjteményben látogatható. Beszélő vonalak, sikító gesztusok, elnémíthatatlan színek. Bóbics Diána textil képei minden látogatónak mást mesélnek, legyen szó bonyodalmas görög drámáról vagy akár egy lényegre törő kijelentésről.

 

A filcanyagból készült, színes, absztrakt alkotások a plasztikusság mozgalmasságával szinte lemásznak a falakról. Ha fizikai alakjukban nem is, emlékezetünkben biztosan velünk tartanak a színek, formák, fények és árnyékok játékai.

 

A változás és a dinamika életünk részei. Ahogy Herakleitosz mondta: Egyetlen ember sem léphet kétszer ugyanabba a folyóba, mert az már nem ugyanaz a folyó, és ő már nem ugyanaz az ember. Ugyan ezzel a hozzáállással készíti Bóbics Diána, képzőművész az alkotásait. Kivágja magát a keretből és nem riad vissza az újtól. Így történt ez a The shape of light című kiállításon bemutatott munkáival is. Az absztrakt alkotások sajátos vonalvezetése, a gesztus meghatározó szerepet tölt be a művekben. A keret kontúrrá válik, a pozitív és negatív tér széthasad műveiben.

 

 

A filcanyagok vágásai sérülésként értelmeződnek. Ezek hozzák létre munkáinak mozgalmasságát, precíz véletlenszerűségét. Egyes művekben mintha az igazságot fednék fel ezek a vágások, pőrén és magabiztosan, máshol pedig sejtelmes takargatássá változnak át. Bóbics Diána átformálja a színek körvonalait. A sárga már nem csak sárga lesz, a kék nem csak kék és a pirosról is ugyan ez mondható el a többi színnel együtt. Sajátos nyelvezet jön létre, ami nem köntörfalaz, de mégis másképp közelíti meg önnön lényegét.

 

 

A színek és a formák rétegződnek, ezzel újrafogalmazzák önmagukat. A síkból kilépve, domborművekhez hasonló alkotásokat láthatunk. Balról jobbra, jobbról balra, szemből, alulról, felülről… Lényegtelen honnan szeretnénk megközelíteni ezeket a műveket, mert nem lehet őket elejétől a végéig emlékezetünkbe vésni. A folyó sem ugyan az, és mi sem. Legfőképp nem Bóbics Diána és a The shape of light című kiállítás alkotásai.

 

 

Kalocsán járva, vétek lenne nem betérni a Nicolas Schöffer Gyűjteménybe, ahol Bóbics Diána, képzőművész absztrakt szín kompozíciójaival találkozhatunk, illetve az állandó kiállítás keretein belül, a kalocsai származású, Nicolas Schöffer által készített kibernetikus műveket tekinthetünk meg.

 

A Múzeumok Éjszakáján, 2022. június 25-én minden olyan látogatót szeretettel fogad a kiállítás a 19:00-19:45-ig tartó tárlatvezetésen, aki szeretne többet megtudni a The shape of light című tárlatról. 20:00-21:00-ig gyerekeknek szóló textilszobrász workshop várja érdeklődőit. Mindkét program színhelye a kalocsai Nicolas Schöffer Gyűjtemény, a tárlatot vezeti és a foglalkozást Bóbics Diána tartja.

 

A The shape of light című kiállítás 2022. május 20-án nyílt meg és 2022. június 30-ig látogatható kedden, csütörtökön és szombaton 10:00 és 17:00 óra között a kalocsai Nicolas Schöffer Gyűjteményben.

 

 

Fotók: Horváth S. Gábor

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2022-03-23 11:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, természet, természettudomány
2022-06-01 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kortárs, látogató, múzeum
2022-06-06 07:00