EN facebook

Az Esterházy-kincstár műtárgyaival mutatkozik be az Iparművészeti Múzeum a Kínai Állami Selyemmúzeumban

Nemzetközi színtér

2023-06-01 14:45

A negyedik alkalommal megrendezett Selyemút Hete elnevezésű rendezvénysorozat díszvendégeként az Iparművészeti Múzeum luxus selyemszöveteket, bársonyokat, valamint díszfegyvereket mutat be a fraknói Esterházy-kincstár gyűjteményéből a kínai Csöcsiang tartományban található Hangcsouban.

 

    Az Iparművészeti Múzeum szerdai sajtótájékoztatóján Pásztor Emese, a tárlat kurátora kiemelte: a 16-17. századi, gazdagon díszített, kiemelkedő értékű magyar főúri textilemlékekből álló reprezentatív kiállítás június 25-étől augusztus végéig lesz látható a Kínai Állami Selyemmúzeumban.

 

    A tárlaton 34 különleges műtárgyat mutatnak be: az Esterházy-család férfitagjai által viselt, ereklyeként őrzött díszöltözeteken kívül láthatók lesznek különleges selyemszövetből szabott kárpitok, valamint az ünnepi alkalmakkor használt díszöltözetek, díszfegyvertokok és díszfegyverek - mondta a kurátor.

 

    A kiállítás részét képezi egyebek mellett az Esterházy Pál nádor ruhatárából származó, 1680 körül készült dolmány, melynek egész felületet aranyozott ezüstzsinórból és fonalból készült csipkesávok borítják. Szintén látható lesz a 17. század elejéről, herceg Esterházy Pál ruhatárából származó, különleges mente is - hangsúlyozta Pásztor Emese.

    A nagyközönség egy 1648-ban Isztambulban készült, a ló szügyét is beborító török lótakarót, valamint a 17. század közepéről származó magyar hímzett dísznyerget is megtekinthet a tárlaton - tette hozzá a kurátor.

 

    A kiállítás kiemelkedő darabja a maga nemében is egyedülálló, 16. századi perzsa szafavida selyemkárpit, amely a szafavida uralkodót,  I. Tahmászp sahot (1524-1576) és vendégeit ábrázolja népes udvara körében - fűzte hozzá Pásztor Emese.

 

     Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a kincstár anyagának válogatásakor a korszak legértékesebb selyemszöveteiből készült műtárgyakra helyezték a hangsúlyt oly módon, hogy a 16-17. századi magyar főúri életmódot reprezentáló tárgyak felvonultatásával betekintést nyújtsanak a kor magyar ünnepeinek, divatjának, lakáskultúrájának és hadászatának történetébe is. 

 

    A kiállításon szereplő viseletek anyaga koruk legértékesebb itáliai, spanyol, török és francia szövetei, amelyeket aranyozott ezüst- és ezüstfonalas paszománygombok, spanyol arany- és ezüstcsipke, ékkövek, gyöngyök és korallok díszítenek.

 

    Az Esterházy-kincstár textilemlékeit a Budapesti Iparművészeti Múzeum őrzi, és bár a második világháborúban súlyos károsodás érte a gyűjteményt, az elmúlt évtizedek gondos restaurátori munkájának köszönhetően ismét méltó módon képviselik az egykori magyar főúri gyűjtemények gazdagságát.

 

    A kiállítás rendezésében restaurátorként Moór Anikó, Nagy Rebeka, valamint Hargitai Ottó vettek részt.

 

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

emlékezet, iparművészet, látogató, múzeumandragógia, programajánló
2022-09-01 19:00
kiadvány
2021-01-07 07:00