EN facebook

Best of Diploma 2024 – A legjobb diplomamunkák kiállításával és különleges nyári programsorozattal vár a Magyar Képzőművészeti Egyetem

PROGRAMAJÁNLÓ

Best of Diploma kiállítással zárja az idei tanévet is a Magyar Képzőművészeti Egyetem. A már hagyományosnak számító, idén tizennyolcadik alkalommal megrendezett kiállításon az ez évi diplomaművek legjavát láthatja a nagyközönség, legyen szó a vizuális művészet különféle ágairól: festészetről, grafikáról, szobrászatról, intermédiáról vagy látványtervezésről.

 

Kiállításmegnyitó: 2024. július 10. szerda, 18 óra

A kiállítás megtekinthető: 2024. július 11-től augusztus 31-ig, hétköznapokon és szombaton 10:00 és 18:00 óra között

A kiállítást megnyitja és beszédet mond: Lelkes László, az MKE általános rektorhelyettese

 

Helyszínek:

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Epreskert (1063 Budapest, Kmety György utca 26-28.)

 

 

A Best of Diploma kiállítás a végzős hallgatók egyetemi éveinek csúcspontja, a közönség és a szakma itt veheti szemügyre a különböző szakokon végzett legkiválóbb diplomázók alkotásait, továbbá első lépés lehet a galériák világa és a nemzetközi bemutatkozás felé.

 

Nagy Sára Miriam: Örkény István Pisti a vérzivatarban

Látványtervező BA

 

A hallgatók diplomamunkáit az egyetem oktatóiból és külső szakértőkből álló zsűri értékeli. A kiállítás célja, hogy a védésekre meghívott szakmai zsűritagok által a legjobbnak ítélt munkákon keresztül mutassa be az egyetemen folyó művészképzés eredményeit. Az idén 177 diplomázó munkájából közel 20 alkotás került a legizgalmasabbak közé.

 

Fébert Zsófia: Az ősz allegóriája

Festő szak

 

Dr. Erős István, az MKE rektora az idei diplomamunkákról elmondta: „A 2024-ben diplomázó művész hallgatóink mindennapi életében összesűrűsödnek azok az érzések és kihívások, amelyeket a Z generáció tudhat magáénak: olyan globális problémákkal szembesülnek, mint a klímaválság, a háború fenyegető közelsége, a gyors és kiszámíthatatlan technológiai változások, illetve az az olykor szorongató alapélmény, hogy mindenki látja a másik tevékenységét, megosztja életének legapróbb eseményeit. Ugyanakkor ez az "Igaz Generáció", amely mély hittel és idealizmussal fordul egy jobb és kevésbé fenyegető világ felé, és talán egyik eszköze ennek a művészet, amely ezeket a belső megéléseket transzformája át valami szebbé, valami értékessé.”

 

Az idei kiállítás egyik újdonsága, hogy első ízben jelennek meg rajta a két éve alapított vizuális művészet szak végzőseinek alkotásai. A Vizuális Művészet Tanszék azért jött létre, hogy interdiszciplináris alternatívát nyújtson azon tehetséges hallgatók számára, akik még nem köteleződtek el egyetlen műfaj mellett sem.

 

Majer Viktória Katalin: Megelevendett emlékek

Képzőművész MA

 

Glauser Lisa Arnika: Lélekmozdulat

Szobrász szak

 

Idén először nyári programsorozat épül a Best of Diploma kiállításra. Koncertek, színházi est, szubjektív tárlatvezetés és gyerekeknek szóló múzeumpedagógiai foglalkozás várja majd az érdeklődőket. A kísérőprogramokról további részletek hamarosan az MKE honlapján és Facebook oldalán várhatók.

 

A tárlat helyszíne az évszázados kiállítási hagyományokra visszatekintő Barcsay Terem és Aula az Andrássy úti főépületben, valamint az Epreskert Parthenón-fríz kiállítótere.

 

 

Schell Réka: A mélypont csöndessége

Képgrafika szak

 

 

Borítókép:

Sved Angelina: Hófehérke művészkönyv

Tervezőgrafika szak

design, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, téma
2024-04-03 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, múzeumandragógia, tárgy
2022-08-04 17:00