EN facebook

Maradjon köztünk. Szemelvények Révész László László művészetpedagógiai tevékenységéből - kiállítás az MKE Barcsay-termében

KIÁLLÍTÁS

Révész László László festő, performer, díszlettervező, forgatókönyvíró 2009-től tavaly tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig oktatott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A nemzetközileg is jelentős, unikális, intermedális keretek közt mozgó művész a Festő Tanszék osztályvezető mestere, egyetemi docens, doktori témavezető is volt.

 

A Maradjon köztünk című kiállításta tiszteletlerovás gesztusa mellett az életmű fontos szeletének, az oktatói tevékenységnek a láthatóvá tétele motiválta. A kiállítás arra keresi a választ, hogy Révész László László nyitott, performatív látásmódú edukációs közegéből a művészhallgatók milyen alkotói attitűdökkel kerültek ki, megfigyelhetőek-e a körükben preferált médiumok, tematikák?

 

 

A kiállítás megnyitója: 2022. október 7. (péntek) 18.00
Megtekinthető: 2022. október 8 – december 17.

Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem, 1062 Budapest, Andrássy út 69-71., Barcsay-terem

 

 

Salamon Júlia a kiállítás egyik kurátora kiemelte:

 

„A Révész László László művészetpedagógiai tevékenységét bemutató kiállítás az életmű láthatóságával kapcsolatos restanciákra szeretne reagálni, annak egy adott– a helyszín szempontjából is releváns – szeletét bemutatni. Fontos lehet kiemelni, hogy ez a hiánypótló kezdeményezés alulról szerveződve, az egyetem éves kiállítási programjába pályázva az egykori kollégáktól és hallgatóktól indult ki.”

 

 

A Maradjon köztünk című kiállítás Révész oktatási módszereibe ad betekintést: legyen szó az oktató és hallgató közötti szakmai kapcsolódás, bizalmi viszony (maradjon köztünk) nem magától értetődő fontosságáról; vagy a nézőpontváltásra való képesség átadásáról. A kiállítás az életmű kiemelt darabjainak és Révész oktatással kapcsolatos feljegyzéseinek bemutatása mellett egy izgalmas művészeti nyomozás is: a Képzőről régebben kikerült művészek, az ex Révész-osztályosok meghívására épít. A tárlat rendszerét az egykori Révész-tanítványokkal készülő interjúk határozzák meg, melyekben a kollektív tapasztalat és emlékezet mentén rajzolódnak ki a mesterre jellemző alkotói attitűdök, feladattípusok vagy épp a humor helye az alkotómunkában.

 

A tárlaton látható válnak az egymást váltó osztályközösségek legfontosabb közös nevezői: a filmhez, a videóhoz való viszony, a művészetfelfogással és művészszereppel kapcsolatos intézményi szocializáció. A Maradjon köztünk c. kiállítás a mester-hallgató oktatási séma vizsgálata egy konkrét alkotói praxis fénytörésében.

 

 

Résztvevők:

Czene Márta, Dorsánszki Adrienn, Frenyó Júlia, FudellaAnnabella, Góth Martin, Horváth Judit, Horváth Marcell Márk, Jordán Lili, Kádár Emese, Kenesei Zsófia, Kortmann Katalin , Kicsiny Martha, Kozma Lilla, Kudela Gréta, Laczkó Dániel, Lajkó Nóra, Lakatos Gelléri Barnabás, Lovász Luca, Volkan Mengi, Mézes Márton, EnkhtaivanOchirbat, Rafael Erik Benjámin, Révész László László, Richard Rofrics, Romhány Veronika, Somhegyi Enikő Orsolya, Szabó Nóra, Szaniszló Anna, Szécsényi-Szemerédy Judit, Széll Ádám, Takács Ádám, Trapp Dominika, Varga Andrea, Varga Szabolcs Lajos, Zalavári András, Zékány Dia

 

 

Kurátorok: Czene Márta képzőművész, az MKE doktori hallgatója; Dorsánszki Adrienn képzőművész, az MKE doktori hallgatója; Salamon Júlia kurátor, kulturális munkás, az MKE doktori hallgatója, az ELTE VMT óraadója; Szabó Attila képzőművész, az MKE oktatója

 

 

Performance (részlet)

 

 

Képeken:

Révész László László: Ballerina almája, 1988

design, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs
2022-10-04 07:00
állományvédelem, képzőművészet, kiállítás, látogató, múzeumtörténet, restaurátor
2022-02-08 07:00
képzés, képzőművészet, kortárs, műhely, téma
2022-09-10 07:00