Ingyenes online, digitális muzeológiai továbbképzés

KÉPZÉS

MúzeumDigitár
2020-04-27 20:00

Tekintettel a kialakult járványügyi helyzetre, a MúzeumDigitár csapata összefogva kiváló múzeumi és informatikai szakemberekkel, az Infotér Egyesülettel, valamint az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság Múzeumi Főosztály szakmai támogatásával ingyenes, online digitális muzeológiai továbbképzést indít a köz- és magángyűjteményekben dolgozó szakemberek, illetve a múzeumi munka iránt érdeklődő, végzős egyetemisták számára.

 

Az online tanfolyam időpontja: 2020. május 11-22 között, délelőttönként 6 alkalom

 

Jelentkezés az itt elérhető, online jelentkezési lap kitöltésével!


Jelentkezési határidő: 2020. május 7.


Résztvevők száma: 10 fő

 

A teljes képzésen való részvételen túl lehetőség van arra is, hogy a jelentkezők, érdeklődésük függvényében, csak néhány, kiválasztott tanórán vegyenek részt. Előzetes regisztráció azonban minden esetben kötelező.

 

A képzés tematikája:

 

Digitális gyűjteménykezelés:

A részvevők megismerhetik a digitális gyűjteménykezelés alapelveit, a jelenleg leginkább elterjedt technikai megoldásokat. A MúzeumDigitár rendszeren keresztül pedig betekintést is nyerhetnek egy modern, felhőalapú gyűjteménykezelő rendszer működésébe, illetve saját / teszt rekordok bevitelén keresztül ki is próbálhatják a rendszer által kínált adatbeviteli, gyűjteménykezelési és listakészítési funkciókat is.
Terjedelem: 3 x 1.5 óra
Előadók: Magyarosi Ádám, Fonyódi Krisztián (MúzeumDigitár)

 

A digitális publikáció jogi kérdései:

A digitális közzétételek alkalmával figyelembe kell venni a publikált mű rekordjára vonatkozó jogi előírásokat. Felhasználóközpontú előadásunkban a leggyakrabban előforduló nemzetközi és magyar szabályozási rendelkezéseket, a közös jogkezelő szervezetek tevékenységét és iránymutatásait (pl. HUNGART Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület), valamint egyes speciális jogi megoldásokat (pl. Creative Commons licensz) mutatunk be.
Terjedelem: 1 x 1,5 óra
Előadó: dr. Marosi János - múzeumi jogász

 

Digitális Múzeumpedagógia, digitális tudásközvetítés múzeumoknak:

Aktuális jó példákból szemezgetve bemutatjuk, hogy a magyar és külföldi múzeumok a nagyközönségnek és az oktatásnak szóló alkalmazásaik segítségével miképpen mutatják be a digitális térben a gyűjteményeiket.
Terjedelem: 1 x 1.5 óra
Előadó: Kovács Vera - múzeumpedagógus

 

Digital Storytelling:

A MúzeumDigitár Themator alkalmazásán keresztül a gyakorlatban is megmutatjuk, hogyan készíthető el egy digitális történet, milyen tartalmak, mekkora erőforrás és mennyi idő szükséges ehhez. A téma iránt mélyebben érdeklődő résztvevők fakultatív foglakozások keretében saját storyt is készíthetnek a témavezető segítségével. Terjedelem: 1 x 1.5 óra, alapok, 2 x 1.5 óra story készítés.
Előadó: Magyarosi Ádám - MúzeumDigitár


Virtuális kommunikáció, kooperáció múzeumi környezetben:

Mindenki számára ismert helyzet az, hogy a digitális térben - különösen most a járványügyi helyzet miatt - a kollégákkal a legkülönbözőbb platformokon, alkalmazásokon keresztül kommunikálunk. Az Avaya videokonferencia rendszer példáján keresztül ismertetjük, hogy a konferencia platformok használatakor biztonsági szempontból mire érdemes figyelni és miképpen használhatjuk a leghatékonyabban az ilyen típusú kommunikációs csatornákat .
Terjedelem: 1 x 1.5 óra
Előadó: Kővári István - Avaya Magyarország

IT biztonság múzeumi környezetben:

Az otthoni munkavégzésből adódóan számos IT biztonsági kérdéssel és technikai problémával kénytelenek szembesülni az eddig az intézmények belső hálózatai által kínált lehetőségekhez szokott felhasználók. Előadásunkban a leggyakrabban előforduló eseteket és problémákat, mint például VPN kapcsolat, https// és társai, leragasszam-e a laptopom kameráját, vagy sem, toljam-e a cuccot a chat falon keresztül vagy vigyem pendriveon stb. vesszünk számba és magyarázzuk el közérthető módon.

Terjedelem: 1 x 1.5 óra
Előadó: Erdei Csaba - ACPM IT Tanácsadó Kft.

digitalizáció
2018-03-26 10:00
digitalizáció, kiadvány, könyvbemutató, programajánló
2017-11-03 11:30
digitalizáció, konferencia, téma
2019-11-02 09:00

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
#muzeumozzaszobadbol, felhívás, pályázat, virtuális
2020-04-02 16:00