EN facebook

Könnyen, egyszerűen - múzeum és irodalom // Kötetbemutató és workshop

2022-11-11 16:30

A Petőfi Sándor János vitézének első három énekéből készült kötetet a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógiai főosztálya, a Kassák Múzeum munkatársai, valamint Horváth Péter László gyógypedagógus, Nemes-Jakab Éva irodalomtörténész több hazai szakemberrel együttműködve állította össze. A kiadvány Európai szinten is nagy előrelépés, hiszen könnyen érthető kommunikációs kiadványok már több témában készültek, de ez az első olyan kötet, amely egy irodalmi mű feldolgozását és átélését teszi lehetővé tanulásban és értelmileg akadályozott felső tagozatos diákok számára. A kötetbemutatóra november 18-án, a Kassák Múzeumban kerül sor. 

 

A fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény jogot biztosít a tanulásban akadályozott és az értelmileg akadályozott embereknek arra, hogy általában az információkhoz, az általuk érthető különböző nyelvi szinteken, azaz egyszerűen érthetően és könnyen érthetően juthassanak hozzá. Az információk akadálymentesítésének egyik formája a könnyen érthető kommunikáció, melynek különböző szintjeit a képi kommunikáció követi. A János Vitézből készült kiadvány egy első lépés a szépirodalmi szövegek és kulturális tartalmak és tananyagok könnyen érthetővé tételéhez.

 

„A jelen mű értéke számukra éppen abban rejlik, hogy miközben megtartja az esztétikumot, a művészet szépségét, mégis világossá, érthetővé válik. Jancsi és Iluska furán beszélő elvont figurákból hirtelen hús-vérnek tűnő fiatalok lesznek, olyan érzésekkel, gondolatokkal, problémákkal, amik nem csak érthetőek, de átérezhetők gyermekeink számára.” – írja Pál-Horváth Rita és Kozma Melinda, az Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetője és vezető helyettese.

 

A kiadvány ingyenesen elérhető és letölthető a PIM honlapjáról

 

 

Hargitai Katalin, gyógypedagógus, logopédus, tankönyvszerző szerint: „Saját olvasmányélményt eddig nagyon kevés tanulásban akadályozott gyermeknek nyújtott, ha hallottak, tanultak is róla. A kiadvány készítői ezt az olvasói réteget is szeretnék elérni, de újszerű módon. Az általuk alkalmazott egyszerűen érthető nyelvtani szerkezetek, szavak és egyéb módszertani fogások eltüntetik az eddig áthidalhatatlan akadályt: végre itt is találkozhat a mű és az olvasó.”

 

2022. november 18-án kerül sor kötetbemutatóval összekötött és workshopra a Kassák Múzeumban, amelyről bővebben a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján tájékozódhatnak. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

 

 

 

 

 

helytörténet, múzeum, múzeumandragógia
2017-09-06 14:00
közlekedés, látogató, téma
2018-01-30 12:43