EN facebook

Öröm és vigasz. Egy váradi orvos a képzőművészet vonzásában - könyvbemutató a szentendrei Pirk Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-10-01 07:00

Dr. Kiss András Öröm és vigasz – Egy váradi orvos a képzőművészet vonzásában című kötetének vetített képes bemutatójára várják az érdeklődőket 2023. október 2-án, hétfőn 18 órakor a Pirk János Múzeumban (Szentendre, Bogdányi utca 34.). 

 

Az ünnepélyes könyvbemutatón Németh Júlia kolozsvári művészettörténész reflexióit a kötetről felolvassa Csémy Katalin. Erdélyi gyűjtői tevékenységéről mesél a szerző, dr. Kiss András. Közreműködik Holló Judit (hegedű) és Dudits Zsuzsanna (zongora).

 

A szerző, dr. Kiss András így vall a könyv születéséről.

 

85 éves, egykori megyei kórházi belgyógyász és kardiológus főorvos vagyok. A képzőművészet – az irodalommal és a zenével együtt – már gyermekkoromtól felkeltette az érdeklődésemet, de vonzódásom akkor mélyült el, amikor már nagyváradi orvosként személyesen is megismertem a helyi-, majd idővel más erdélyi városokból való művészeket, akik közül többen a barátaim lettek és beavattak munkásságukba.

 

Erdélyben nemcsak nemzeti kisebbségként éltünk, hanem egy nacionalista-kommunista diktatúra egyre elviselhetetlenebb és abszurdabb szorításában is, amely nemzeti identitásunk megszüntetésére tört. A védekezés egyik, egyre gyakoribbá váló módja sok családban az volt, hogy erdélyi művészek alkotásaival, könyvekkel és népi berendezési tárgyakkal vettük magunkat körül lakásainkban. Ezek örömet és vigaszt jelentettek számunkra a mindennapok terheinek elviselésében. Hangsúlyozom: örömet és vigaszt, mert nem az anyagi értékük volt az elsődleges.

 

Könyvemben erdélyi művészekkel való ismeretségemről, barátságomról is írok. Közülük többen annak az időszaknak – a 70-es, 80-as évek – legjelentősebb alkotói voltak. Sajnos már egyre kevesebben vannak közülük életben, de lélekben velem maradnak, és műveik túlélnek mindnyájunkat, művészi- és történelmi tanúságot téve a korról, amelyben éltünk, és hogy miként sikerült megmaradnunk annak, akik vagyunk.

 

1989-ben települtem át Erdélyből, azóta néhány anyaországi művész alkotásaival is gyarapítottam gyűjteményemet.

 

A mindnyájuk iránti hálám kísérje őket a múló időben.

beruházás, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, téma
2023-06-15 07:00
gyűjtemény, helytörténet, képzőművészet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, téma
2023-03-26 16:00
gyűjtemény, képzőművészet, látogató, múzeumandragógia, örökségvédelem, téma
2023-09-28 14:00