EN facebook

Szegeden mutatják be a ruhát, melyben Sisit meggyilkolták

TÁRGY

2021-06-18 20:00

Hamarosan Szegeden lesz látható az a ruhaderék, melyet Erzsébet királyné akkor viselt, amikor Genfben meggyilkolták. A kultikus ruha napok óta a Móra Ferenc Múzeum egyik kiállítótermében pihen, hogy hozzászokjon a klimatikus viszonyokhoz. A Sisi-kiállítás az idei Múzeumok Éjszakáján nyitja meg kapuit, ahol ezt a tárgyat is bemutatják.

Újabb szakaszába lép a szegedi Sisi-kiállítás építése. Az elmúlt napokban megérkezett a tárlat kollekciója a Móra Ferenc Múzeumba, melynek része az az eredeti ruhaderék (azaz ruha felsőrész) is, melyet Erzsébet királyné akkor viselt, amikor meggyilkolták. A ruhadarabot napokon keresztül „pihentették”, hogy hozzá tudjon szokni az új környezet klimatikai viszonyaihoz, hamarosan kicsomagolják, majd el fogják helyezni a kiállítótérben.

 

Erzsébet királynét 1898-ban, Genfben gyilkolta meg egy olasz anarchista, Luigi Lucheni. Sisi a Genfi-tó partján sétált a kikötő felé magyar udvarhölgyével, amikor a férfi fellökte és szívtájékon szúrta egy élesre hegyezett reszelővel. A sérülést azonban nem vették észre azonnal: már a fedélzeten voltak, amikor a királyné rosszul lett. Kíséretében akkor tudatosult, mekkora a baj, amikor kibontották a fűzőjét és meglátták a sérülést. A hajót azonnal visszafordították a kikötőbe és Erzsébetet visszavitték a szállodába, azonban életét már nem tudták megmenteni. A feljegyzések szerint utolsó mondata magyarul hangzott el, melyet udvarhölgyéhez intézett: „Mi történik velem?”

 

Ennek a drámai eseménynek a mementója ez a ruhaderék, melyet a Móra Ferenc Múzeum Sisi-kiállításán fognak bemutatni. A tárlatot az idei Múzeumok Éjszakáján, június 26-án nyitják meg.

 

A kiállítás a Móra Ferenc Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös tárlata.

emlékezet, kiállítás, látogató, önkéntesség, téma, történelem
2021-05-29 07:00
beruházás, gyűjtemény, természet, történelem
2021-01-04 07:00
gyűjtemény, látogató, történelem
2021-05-12 07:00