Trianon 100. évfordulója alkalmából vándorkiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

MNM
2020-10-01 18:00

A Magyar Nemzeti Múzeum a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából országjáró vándorkiállítással és fotókiállítással emlékezik a magyar nemzeti identitást is erősen meghatározó történelmi eseményre. Ezzel is szolgálva intézményi céljait, a nemzeti önismeret megerősítését, és a nemzeti történeti emlékezet fenntartását és bemutatását.

Szenvedő szerkezet – Hétköznapi Trianon

 

 

A Szenvedő szerkezet című országjáró vándorkiállítás az utóbbi években fellendülő Trianon-kutatások szakmai eredményeinek felhasználásával, a hazáját elvesztő, onnan menekülni kényszerülő közemberek mindennapjait idézi meg, egészen váratlan és szokatlan módon, a legmodernebb látványelemekkel, és a jelenlegi magyar kiállítási gyakorlatban még nem használt vizuáltechnikai megoldásokkal. (vizuális vitrinek, virtuális könyv és térkép, ledszoba stb.)

 

Fotó: Rosta József, Magyar Nemzeti Múzeum

 

A kiállítás igazi látványattrakció: egyedi kísérletként erős látványvilágú szimbolikus installációban ötvözi a valóságos és a virtuális kiállítást, miközben 600 eredeti műtárgyat is bemutat digitális tartalmakkal bővítve.


A kiállítás egy egyedi, 19 m átmérőjű, 300 m²-es, 9 m magas, hőmérsékletében temperált, félgömb alakú sátorban épül fel, melynek belső kialakítása, kreatív koncepciója teljes egészében páratlan. A Magyar Nemzeti Múzeum vállalkozása egészen egyedülálló, hiszen lényegében igazi múzeumi teret alakít ki a város közepén, általában egy-egy település legforgalmasabb terén.

 

A kiállítás várhatóan a következő településeken és időszakokban lesz nyitva:


Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, Múzeumkert (2020. szeptember 29. – október 12.)

Tata (2020. október 22–28.)

Mosonmagyaróvár (2020. november 7–13.)

Hajdúböszörmény (2020. november 23–29.)

 

 

Összetartozás Éve Kerti Galéria

 

Az Összetartozás Éve Kerti Galéria az 1920-ban elszakított országrészek kulturális, művészeti, természeti és épített öröksége fotóinak kiállításával összetartozásunk kulturális dimenzióit mutatja be. A kultúra, mint nemzetünk közös kincse és megtartó ereje, a Kárpát-medencében élők erős, összetartó gyökere.


A fotókiállítás célja a magyarság történelmi és szellemi teljesítményének, a magyar kultúra egyedi értékeinek megjelenítése a magyarországi és határon túl élő magyarság, továbbá a nagyvilág számára. A kiállítás láthatóvá teszi a magyar nép tehetségének és alkotóvágyának töretlenségét, tudatosítja, hogy a magyarság szellemi egységének megőrzéséért tenni kell, és tovább kell adni a közösség élő kulturális örökségét.

 

Trianon 100. évfordulóján a múlt tévelygéseiből okulva mindenkinek meg kell értenie, hogy a térség jövője az összefogásban van, és a Kárpát-medence kulturális öröksége minden itt élő nép közös szellemi tulajdonának tekinthető.

 

Az Összetartozás Éve Kerti Galéria a Magyar Nemzeti Múzeum nemzeti összetartozást is szimbolizáló kerítésén valósul meg, és 2020. szeptember 29-től 2021. június 4-ig lesz látható.

 


Fotó: Rosta József, Magyar Nemzeti Múzeum

 


További információ:

mnm.hu

facebook.com/nemzetimuzeum

instagram.com/magyarnemzetimuzeum

Kulturális Örökség Napjai, látogató, programajánló, történelem, örökségvédelem
2020-09-16 07:00
kiállítás, látogató, múzeum, múzeumpedagógia, programajánló, tárgy
2020-03-31 14:00

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
#muzeumozzaszobadbol, felhívás, pályázat, virtuális
2020-04-02 16:00