EN facebook

Madách Imre születésének 200. évfordulója előtt tiszteleg a Damjanich János Múzeum legújabb időszaki kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2023-11-21 07:00

A Madách-emlékév kapcsán nemsokára új időszaki tárlat várja a látogatókat a Damjanich János Múzeumban. A képzőművészeti kiállítás Madách Imre születésének bicentenáriuma alkalmából mutat be válogatást Kass János, a hazai grafikatörténet egyik legnagyobb alakjának illusztrációiból.

                                     

1966-ban Kass János illusztrációinak kíséretében két Madách-mű jelent meg; a Mózes és Az ember tragédiája. A Kass által illusztrált Tragédia-kiadás a Magyar HelikonKiadó gondozásában jelent meg. Madách Imre fő művének minden színéhez egy-egy grafikai lapot alkotott, mely az első megjelenését követő évtizedekben több hazai és külföldi kiadást is megért. Szintén 1966-ban Kass János a Keresztury Dezső által átigazított Madách-drámához, a Mózeshez 14 egész oldalas illusztrációt, egy kisebb méretű záróképet, a címlap betűi közé és a szennylapra elhelyezett rajzokat készítette el, melyet a Magvető Kiadó jelentetett meg.

 

 

A szolnoki Damjanich János Múzeum 2023. november 23-én nyíló új időszaki kiállításában az említett Madách-drámákhoz készített rézkarcok mellett megtekinthetőek az illusztrált kötetek is. A tárlat további érdekessége, hogy a médiatörténeti kuriózumnak számító Dilemma című animációs film is megtekinthető a tárlaton, amelynek forgatókönyvét Kass János Madách Tragédiája nyomán írta.

 

A kisfilm keletkezéséről évtizedekkel ezelőtt így fogalmazott:„A madáchi lángoló alkotóerő hatalmas energiája további művekre is ösztönzött. Madách és a Tragédia ihlette 1980-ban készült Dilemma című animációs filmemet is, amely az első európai komputerrel készült rajzfilm volt. Ekkor is Madách látomása munkált bennem. A filmmel áttekintettem az emberiség történetét, a XX. században rá váró sorsig.”

 

A Kass és Madách című kiállítást 2023. november 23-án 16 órakor Dr. Kaposvári Gyöngyi irodalomtörténész, múzeumigazgató-helyettes nyitja meg, és egészen 2024. január 21-ig megtekinthető lesz a múzeum Folyosó Galériájában. A kiállítás kurátora Képiró Ágnes, a Damjanich János Múzeum művészettörténésze.

 

 

További információ

 

 

gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, régészet
2023-08-25 16:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló
2023-05-20 07:00
gyarapodás, képzőművészet, tárgy, téma
2022-05-31 07:00