EN facebook

2020 a Magyar Múzeumok OnLine gyakornokaival

2021-01-04 17:00

A Magyar Múzeumok OnLine 2020 elején hirdetett meg gyakornoki pozíciót a kultúra iránt érdeklődő, múzeumokat kedvelő, az írásban tapasztalatszerzésre vágyó fiatalok számára. A magazin lehetőséget adott arra, hogy a résztvevők együtt gondolkodjanak a szerkesztőkkel, közösen tervezzenek és megismerjék a múzeumi világot. A felhívásnak köszönhetően 12 gyakornok gazdagította a felületet, akik közül többen a Magyar Múzeumok OnLine oldal szerzői is maradtak. Évindítóként tőlük válogattunk egy-egy cikket, amelyekkel érdemes felidéznünk az elmúlt egy évet!

 

Magyar Múzeumok OnLine fontosnak tartja, hogy tartalmai tükrözzék az országos és nemzetközi helyzetet, olyan témákat tárjon olvasói elé, amelyek aktuálisak, inspirálóan hatnak és segíthetik a közösség, a szakmai összetartozás érzetének fenntartását. Ennek megfelelően alakította a szerkesztői csapat a gyakornokokkal való közös munkát is, amely 3x3 hónapot ölelt fel. A szerkesztők számára a közös munka fontos tapasztalatot és tanulást jelentett. Jó volt közösen gondolkodni, megismerni olyan lelkes fiatalokat, akik lehetőséget látnak múzeumainkban és vágynak megismerni azokat az értékeket, amelyeket egy-egy intézmény képvisel. A gyakronoki pozícióra ebben az évben is szeretne lehetőséget kínálni az MMO csapata. Hamarosan megjelenik a felhívás, amelyben hívja a kritikusan gondolkodó, kreatív és az aktuális helyzetet megismerni vágyó hallgatókat, pályakezdőket.

 

Márciustól májusig

 

Az első három hónap gyakornokai között volt Bakai Brigitta, Juhász Zoltán, Molnár Péter és Szakács Emese Bíborka. Ebben az időszakban tört be hazánkba is a pandémia, megkezdődtek a korlátozások és a múzeumok kénytelenek voltak bezárni kapuikat. Erre hangolódva indította el az MMO a #muzeumozzaszobadbol sorozatot, amiben azt célozta meg, hogy minél több múzeum virtuális, online és digitális tartalmát mutassa be az olvasók számára, s ez volt az az időszak is, amikor nagyon sok figyelem hárult a nemzetközi felmérésekre, hazai szakmai szempontokra, egyéni perspektívákra is. 

 

 

Bakai Brigitta felvette a kapcsolatot a NEMO (Network of European Museum Organisations, azaz Európai Múzeumi Szervezetek Hálózata) szakembereivel, akik egy felmérésben vizsgálták a járványügyi helyzet hatását. Erről olvashattunk a A NEMO felmérésének eredményei és a Múzeumi gyűjtemények kihívásai az online térben című írásában. 

 

Juhász Zoltán több múzeum virtuális tartalmát is láthatóvá tette. Közöttük például a Kuny Domonkos Múzeumban, vagy a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban fellelhető szakmai anyagokat, pedagógiai tartalmakat, virtuális kiállításokat, olvasmányokat, vagy épp az online térben elérhető projekteket, programokat. 

 

A legfiatalabb generációt képviselő Molnár Péter Ajánlatok a múzeumi kollekciók megőrzésére című cikke  az ICOM javaslatainak hasznos fordítását tartalmazza, amely a múzeumok gyűjteményének megőrzésével kapcsolatos intézkedések fontosságára hívja fel a szakemberek figyelmét. 

 

Szakács Emese Bíborka nagy szerepet vállalt a Perspektívák  interjú-sorozat elindításában, szerkesztésében. Elsők között kérdezte Frazon Zsófiát, etnográfust, muzeológust,  a Néprajzi Múzeum munkatársát, s egyben a MaDok-program vezetőjét. 

 

Júniustól augusztusig

 

A három nyári hónapot Léczfalvy Lilla, Barti Magdolna, Gáva Szabina és Pénzes Kriszta töltötte a szerkesztőkkel. Ez az időszak a karantén utáni rövid fellélegzés nehéz és bizonytalan időszakát jelentette. A nyár egyébként is lassabb egy kulturális online orgánum esetében. A gyakornokok cikkekkel reflektáltak erre a helyzetre, a múzeumok újranyitásának kísérleteit, az intézmények természethez való viszonyát, közös múzeumi projekteket, vagy épp azt, hogyan igyekeznek a múzeumok kínálatunkkal is rámutatni a kialakult helyzetre. 

 

 

 

Barti Magdolna Hogyan nyitnak újra New York-i múzeumok? című cikkében mutatta be az amerikai város múzeumainak járványt követő megnyitását, a fontosabb intézkedéseket. A MMO igyekezett tájékoztatni a közönséget arról, hogyan térnek vissza ideiglenesen az intézmények, milyen feltételekkel, hogyan fogadják látogatóikat, így ez a fordítás is ehhez kapcsolódott.

 

Gáva Szabina a hazai múzeumi Karantén pályázatot foglalta össze a gyakornoki időszakot indító cikkében. Bemutatta az ötletet, a résztvevő múzeumok által különdíjasnak ítélt pályázókat és azt a virtuális kiállítást, amely a kezdeményezéshez készült 2020 nyarára. 

 

Léczfalvy Lilla a Biotópia Múzeum jó kezdeményezésének adott hangot, szó szerint is. A cikk a megváltozott életterek, a forgalom csökkenésének eredményeképp “szóhoz jutó” madárhangok gyűjtésével igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy Földünk élőlényeivel közösen osztozunk az élettéren, és a múzeumoknak is feladata a környezettudatos gondolkodás képviselete és bemutatása. 

 

Pénzes Kriszta egy olyan cikk fordítására vállalkozott, amely a múzeumok identitását kifejező maszkok kínálatát mutatta be számunkra. Az írás rámutatott a múzeumi életben egyre fontosabbá váló arculati tervezés, marketing, kommunikáció lehetőségeire, trendjeire is. 

 

Szeptembertől novemberig

 

Igen sűrű három hónappal zárult az év, amikor Képes Erika, Pintér Noémi, Puskás Tímea és Zai Vivien próbálta ki magát a szerkesztés területén. Ez az időszak a részben online, részben offline tér vegyes történései miatt volt változásokkal teli. Elindítója volt az Év Múzeuma és Év Kiállítása díjakkal kapcsolatos hírek megosztása, a virtuális konferenciák, szakmai programok bemutatása. A folytatás pedig az újabb bezárást és leállást jelentő időszakra adott reakciókat igyekezett bemutatni. 

 

 

 

Képes Erika bemutatta a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum poszt-sorozatát,  egy olyan kezdeményezést, ami a Facebook nyújtotta kommunikációs lehetőségekre épít. A múzeum posztjaiban igyekezett képernyőre vinni egyedülálló gyűjteményét, a gyűjtemény által képviselt tudást és értékeket. 

 

Többek mellett Pintér Noémi is vállalkozott arra, hogy a Perspektívák sorozat interjúit gyarapítsa. Győriként Székely Zoltánnal, a  Rómer Flóris Történeti és Művészettörténeti Múzeum igazgatójával beszélgetett. A Magyar Múzeumok OnLine fontosnak tartja, hogy az ország minden pontjáról hallhassuk a múzeumok szakembereinek véleményét. Remélhetőleg a jövőben folyamatosan növekedik az interjúk száma.

 

Puskás Tímea a Szolnoki Művésztelep alkotóinak  jelenlegi lehetőségeit szerette volna megmutatni az olvasóknak, akik a járványhelyzetben is igyekeztek aktívak maradni. Így  választotta témájául a ljubjanai Magyar Kulturális Intézet kiállításának virtuális megnyitóját, amely a művésztelep szobrászainak alkotásait vonultatta fel. 

 

Zai Vivien Négy új érdekesség Svédországtól Amerikáig — Abszurd kiállítások a világban című cikkében foglalkozott azzal, hogy az átalakuló múzeumi szerep hogyan hathat a gyűjteményezésre. Erre különösen jó példát nyújtanak az abszurd gyűjteménnyel rendelkező múzeumok. 

 

 

A Magyar Múzeumok OnLine egy kis csapattal működő, szakmabeliekből álló orgánum, ahol fontos, hogy meg tudjunk újulni, képesek legyünk friss szemmel ránézni a körülöttünk zajló változásokra. A gyakornoki rendszer segít abban, hogy újabb jelenségekkel is foglalkozhassunk és olyan hangok szólalhassanak meg, akik remélhetőleg a jövőben is követői, alakítói lesznek a múzeumi életnek. Bízunk abban, hogy ebben az újabb évben még több tartalommal, kritikával tud az MMO jelen lenni olvasói számára.